Goede badkamerverlichting De perfecte verlichting in de badkamer plannen

De badkamer is de eerste aanloophaven 's morgens en de laatste 's avonds voor het slapengaan. Een badkamer met een huiselijke sfeer is de beste manier om de dag positief te beginnen en ontspannen af te sluiten. Harmonieuze badkamerverlichting speelt hierbij een essentiële rol. Onze gids kan u helpen de juiste verlichting voor uw badkamer te vinden.

Verlichting uitgelegd - wat betekenen kelvin, Ra, lumen en lux? 

Verlichting is een belangrijk onderdeel van de interieurinrichting en kan een aanzienlijke invloed hebben op de sfeer en de stemming van een ruimte. Kleurtemperatuur, kleurweergave, helderheid en verlichtingssterkte spelen hierbij een belangrijke rol.

Afbeelding van kleurtemperatuur met verschillende kelvinwaarden (© iStock.com/SuriyaKK)

Kleurtemperatuur (kelvin) - hoe warm of koel het licht is

De kleurtemperatuur bepaalt hoe de kleur van het licht wordt waargenomen. Het geeft aan hoe warm of koel het licht lijkt en wordt gemeten in kelvin (K). Hoe hoger de kelvinwaarde, hoe koeler het licht lijkt (blauwachtig). Lagere kelvinwaarden worden als warmer licht (gelig) ervaren. Conventionele gloeilampen hebben bijvoorbeeld een kleurtemperatuur van ongeveer 2.700 K, waardoor ze warmer lijken en een gelige tint hebben. Daglicht daarentegen heeft een kleurtemperatuur tussen 5.000 en 6.500 K en lijkt koeler met een blauwachtige toon.

Verschillende lichtsferen in de badkamer met het Geberit ComfortLight verlichtingsconcept (© Geberit)

In het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende categorieën wit licht:

  • Warm wit heeft een kleurtemperatuur van minder dan 3.300 K en genereert warme, huiselijke verlichting. Het wordt vaak gebruikt in woonruimten, zoals slaapkamers, woonkamers of gangen.
  • Neutraal wit of universeel wit heeft een kleurtemperatuur tussen 3.300 en 5.300 K en genereert een aangenaam helder licht dat wordt gebruikt in werkruimten, zoals kantoren, scholen en bibliotheken.
  • Koel wit of daglichtwit heeft een kleurtemperatuur van meer dan 5.300 K en genereert een koel, blauwachtig licht dat vaak wordt gebruikt in operatiekamers, laboratoria, industriële faciliteiten en andere plaatsen waar verhoogde concentratie en aandacht vereist zijn.

Kleurweergave (Ra-waarde)

Kleurweergave heeft betrekking op de natuurlijke weergave van de kleuren van voorwerpen onder bepaalde lichtomstandigheden. In de badkamer is dit vooral belangrijk wanneer u in de spiegel kijkt om de natuurlijke huid- en haartinten en de kleur van kleding of make-up weer te geven.

Dit wordt weergegeven door de Ra-waarde, ook bekend als de CRI (Colour Rendering Index). Op een schaal van 0 tot 100 wordt aangegeven hoe nauwkeurig een lichtbron de kleuren van voorwerpen weergeeft in vergelijking met natuurlijk daglicht. Hoe hoger de waarde, hoe dichter de weergegeven kleuren bij het origineel liggen. Een Ra-waarde van 100 komt overeen met de kleurweergave bij natuurlijk daglicht. Bij lagere Ra-waarden lijken de kleuren vervormd of veranderd. In het algemeen draagt een hoge kleurweergave bij tot een natuurlijke, aangename sfeer in de ruimtes.

Onze tip: Waarden van 80 Ra en meer zijn een goed referentiepunt voor interieurs. In de badkamer wordt een waarde boven 90 Ra aanbevolen voor de natuurlijke weergave van huidtinten.

De afbeelding toont hoe licht wordt gereflecteerd door oppervlakken en waargenomen door het menselijk oog (© Tribecraft). Het licht van de gloeilamp straalt in alle richtingen; hoe helder het is, wordt uitgedrukt in lumen. Wanneer het licht een oppervlak raakt, wordt dit de verlichtingssterkte genoemd, die wordt gemeten in lux. Het menselijk oog neemt de kleur van het licht waar - of het meer geelachtig of blauwachtig is. Deze kleurtemperatuur wordt aangegeven in Kelvin.

Helderheid (lumen)

De lumenwaarde (lm) geeft aan hoe helder een lichtbron is. Hoe hoger de lumenwaarde, hoe helderder het licht.

Verlichtingssterkte (lux)

De verlichtingssterkte bepaalt hoeveel licht er op een bepaald oppervlak valt op een bepaalde afstand van de lichtbron, en wordt gemeten in lux (lx). Hoe hoger de luxwaarde, hoe helderder en intenser de verlichting op het betreffende oppervlak. De luxwaarde is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verlichting in een ruimte voldoende helder en oogvriendelijk is.

Onze tip : Verlichtingssterkte en helderheid worden sterk beïnvloed door de omringende muren, hun structuur en kleur. Bekijk een verlichtingsoplossing waar mogelijk altijd in een realistische context met een geschikte badkamerafmeting, muurkleuren en materialen.

Tips voor optimale verlichting in de badkamer 

Tip 1: Combinatie van directe en indirecte verlichting

Interieurontwerpers proberen een goed evenwicht te vinden tussen directe en indirecte verlichting in de badkamer.

  • Directe verlichting: Lampen met een gerichte lichtbundel genereren directe verlichting. Dit bevordert de vorming van schaduwen en resulteert in een natuurlijke levendigheid (indien van boven komend). Directe verlichting genereert echter ook hoge contrasten en dus in sommige gevallen ongunstige schaduwen.
  • Diffuse verlichting: Diffuse verlichting ontstaat wanneer een lichtstraal wordt gefilterd of verstrooid door een scherm of schaduw.
  • Indirecte verlichting: Bij indirecte verlichting wordt de lichtbron gereflecteerd door een voorwerp of een muur. Zowel diffuse als indirecte verlichting verspreiden het licht gelijkmatiger, maar bieden slechts een doffe verlichting wanneer ze alleen worden gebruikt.

Tip 2: Combineer tussen vijf en zeven lichtbronnen

Een combinatie van verschillende lichtbronnen wordt aanbevolen om een evenwichtige verlichting voor verschillende activiteiten te creëren. Hoeveel hangt af van de grootte van de ruimte, het type en de intensiteit van de gewenste verlichting en de individuele behoeften.

De Zweedse interieurontwerper Frida Ramstedt bedacht de “5 tot 7 regel“ in verband met verlichting. Zij vindt dat elke ruimte tussen de vijf en zeven lichtbronnen moet hebben. Sommigen adviseren zelfs negen bronnen. Een andere tip van haar is om licht uit verschillende categorieën te gebruiken.

In de badkamer wordt een combinatie van de volgende verlichtingstypes aanbevolen:

  • Hoofdlicht : Verdeelt het licht over de hele ruimte, bijvoorbeeld plafondverlichting, een badkamerspiegel met verlichting of een spiegelkast met verlichting.
  • Badkamermeubilair licht : Benadrukt interessante elementen en creëert sfeer, bijvoorbeeld verlichting van open badkamermeubilairruimten of verlichting onder het badkamermeubilair.
  • Atmosferisch licht: Hoofdzakelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden, bijvoorbeeld spots gericht op een voorwerp, feeërieke verlichting of kaarsen.
  • Apparatuur licht : Sanitaire producten met geïntegreerde lichtbronnen die extra functies bieden, bijvoorbeeld bedieningsplaten met oriëntatieverlichting dat wordt geactiveerd zodra iemand de wc nadert.
De grafiek toont de verschillende verlichte zones in de badkamer bij de wc, de wastafel en de douche (© Tribecraft)

Extra lichtbronnen gebruikt in badkamerontwerp:

  • Verlichting van het meubelinterieur, bijvoorbeeld verlichting van de uitschuifbare opbergruimte
  • Verlichte vergrotingsspiegel
  • Indicatielichten die de status van het apparaat aangeven

In de getoonde badkamer worden de ruimte en het spiegelbeeld optimaal verlicht dankzij de combinatie van directe en indirecte lichtbronnen. De spiegelkast met verlichting wordt gebruikt als hoofdverlichting van de badkamer. Een badkamerspiegel met verlichting is ook mogelijk. Nislichten in de spiegelkast en de douche verlichten op elegante wijze de gebruikte ruimtes. Verlichting op de bedieningsplaat en onder de wc en het badkamermeubilair vormen een architectonisch hoogtepunt en dragen ook bij aan de huiselijke sfeer.

Geberit oplossingen voor een harmonieuze badkamerverlichting 

Badkamerverlichting van Geberit maakt gebruik van aangesloten lichtbronnen om een harmonieuze verlichting en optimale lichtomstandigheden te creëren voor een reeks verschillende vereisten. Uw badkamerproducten worden een lichtbron die kan worden aangepast aan uw dagelijkse routine.

De voordelen van het Geberit ComfortLight verlichtingsconcept in één oogopslag:

  • Sanitaire producten en badkamermeubilair met Geberit ComfortLight zetten de ruimte in scène en bieden perfecte verlichting voor elk moment van de dag.
  • Instelbare helderheid en lichtkleuren zorgen voor een behaaglijke sfeer in de badkamer.
  • De aangesloten lichtbronnen kunnen met één druk op de toets gelijktijdig en perfect gecoördineerd worden aangestuurd.

Natuurlijke verlichtingsstemmingen met ComfortLight

Licht heeft een grote invloed op ons welzijn. Wit, fel licht maakt ons wakker, terwijl gedempt, warm licht een ontspannend effect heeft. Sanitaire producten en badkamermeubilair met Geberit ComfortLight overtuigen door de afstemming van kleurtemperatuur en lichtsterkte: bij continu dimmen wordt helder licht automatisch koeler en donkerder licht warmer. Dit creëert natuurlijke lichtomstandigheden voor badkamerroutines en een huiselijke sfeer in de ruimte.

Meer informatie over Geberit ComfortLight vindt u op onze website

Ontdek de mogelijkheden van Geberit ComfortLight 

Man en vrouw in perfect verlichte badkamer met Geberit ONE badkamermeubilair en sanitaire keramiek (© Geberit)
Selecteer een infopunt in de afbeelding

Waar moet ik op letten bij d verlichting van de badkamer? Expert tips

Verlichtingsdeskundige Andreas Janser in het lichtlaboratorium in de Geberit hoofdvestiging in Rapperswil-Jona, Zwitserland (© Geberit)

Productmanager en gekwalificeerd elektricien Andreas Janser speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het Geberit ComfortLight verlichtingsconcept. Hij en zijn collega hebben hard gewerkt aan een optimale badkamerverlichting in het lichtlaboratorium van de Geberit hoofdvestiging, dat is ingericht met verplaatsbare muren en plafonds, sanitaire keramiek, badkamermeubilair en glazen scheidingsmuren. Hier geeft de expert enkele tips over badkamerverlichting.

Nieuwsbrief Nu inschrijven

Altijd op de hoogte blijven 


Onze nieuwsbrief geeft u inzichten en tips over hoe uw badkamer uw dagelijks leven kan vereenvoudigen.

Lees gelijkaardige berichten