Inloopdouche Tips voor de planning van een inloopdouche

Wat is een inloopdouche? 

Een badkamer met een doucheopstelling in een nis

Inloopdouche, walk-in-douche of open douche…al deze termen beschrijven douches die een onmisbaar onderdeel zijn geworden van een moderne badkamer. In tegenstelling tot conventionele douchecabines, hoeft u niet over een drempel te stappen en hoeft u geen deur te openen om de douche te betreden.

Dit is niet alleen praktisch, maar ook vanuit architecturaal oogpunt aantrekkelijk. Inloopdouches passen in bijna elke badkamer en kunnen worden ontworpen met zowel gemetselde als glazen douche-afscheidingen. De lichte en luchtige stijl van inloopdouches zonder storende douchedeuren en opstapjes maakt ze tot een echte blikvanger in een moderne badkamer. Ze stralen een gevoel van luxe uit en bieden maximaal comfort.

Voordelen van de open douche 

Inloopdouches zijn een populaire keuze voor moderne badkamers dankzij hun open ontwerp. Ze bieden veel voordelen:

  • Eenvoudige elegantie: Inloopdouches zijn tijdloos elegant dankzij hun eenvoudige ontwerp. Een doucheopstelling wordt meestal gescheiden door grote transparante glasvlakken die een luchtig effect hebben en de ruimte visueel vergroten. Dit is een groot voordeel, vooral in kleine badkamers.
  • Aangenaam gevoel van ruimte: Open inloopdouches creëren een aangenaam gevoel van ruimte in uw badkamer. Ze hebben geen drempels of opstapjes. Hierdoor zorgen ze voor meer bewegingsvrijheid tijdens het douchen. Een inloopdouche past bij verschillende inrichtingsstijlen en blijft aantrekkelijk, ook als u later veranderingen aan uw badkamer aanbrengt. Zo verliest uw vastgoed geen waarde.
  • Vlot toegankelijk: Een inloopdouche zonder deur of drempels vergemakkelijkt het in- en uitstappen. Doordat er geen drempels of deuren aanwezig zijn, wordt er niet alleen meer ruimte gecreëerd, maar doucht u vanaf nu veel veiliger en kunt u in stijl genieten van een verkwikkende douche.
  • Gemakkelijk te reinigen: Doordat er geen overbodige deuren, handgrepen of voegen aanwezig zijn, hoeft er op minder plaatsen schoongemaakt te worden. Voor een douche-afscheiding kiest u een veredeld glasvlak, waarop zich niet zo snel allerlei afzettingen kunnen vormen. Een schone en vlekvrije douche-afscheiding ziet er immers aantrekkelijker uit.

Moderne, gelijkvloerse douche. Ideaal voor badkamernissen of kleine badkamers 

Ongeacht of uw badkamer groot of klein is, of zelfs een schuin dak heeft, bestaande douches kunnen bijna altijd worden vervangen door gelijkvloerse douches. Omdat een doucheopstelling meestal van de rest van een badkamer wordt gescheiden door een ruit, kunnen het type, de grootte en de vorm van de gelijkvloerse douche worden aangepast aan de bestaande afmetingen van de ruimte.

Vooral in een kleine badkamer is het interessant dat gelijkvloerse douches meer ruimte bieden dan een conventionele douchecabine, bijvoorbeeld door de naadloze overgang naar de doucheopstelling. In principe geldt ook het volgende: Hoe groter de doucheopstelling, hoe aangenamer de douche-ervaring. Een ding is duidelijk: Een inloopdouche maakt een badkamer met een schuin dak of een badkamernis visueel veel groter.

5 Tips: Zo plant u uw inloopdouche 

Hoewel moderne inloopdouches in bijna elke badkamer passen, zijn er een paar zaken waar u rekening mee moet houden. Onder deze zaken vallen niet alleen de vorm en grootte van de douchewand, maar ook de juiste planning, die begint bij uw kraan en eindigt bij uw tegels. Hieronder de belangrijkste punten.

Inspiratie voor moderne douche-ideeën 

Een badkamer met een houten wand en een douche- en wc-opstelling in zwart-wit

Moderne badkamers zorgen met hun doucheopstelling vaak niet alleen voor een esthetisch, maar ook voor een functioneel accent. Glazen douchecabines of inloopdouches zijn erg trendy. Ze scheppen veel ruimte en in combinatie met de bijpassende doucheaansluitingen maken ze van uw natte ruimte een oase van welzijn.

Hier zijn een paar tips:

  • Regendouche: Onder een regendouche waant u zich in een regenwoud. De zachte waterstraal zorgt voor een verfrissende en ontspannende douche-ervaring. Grote regendouches aan of in het plafond zijn bijzonder stijlvol.
  • Watervaldouche: Het water stroomt als een waterval over uw lichaam en creëert een gevoel van luxe en ontspanning.
  • Hoofd- en handdouche: Combinaties van hoofd- en handdouches bieden volledige flexibiliteit. Hiermee kunnen gebruikers kiezen of ze het water van bovenaf op hun lichaam willen voelen voor een weldadige douche of liever de handdouche willen gebruiken.
  • Slimme douche: Houdt u van technologie? U kunt het licht en de muziek in uw badkamer en douche bedienen via een app of spraakcommando's. Zo kunt u bijvoorbeeld naast de muziek en nieuwsberichten ook de watertemperatuur en watervolume instellen.

Geberit oplossingen voor gelijkvloerse douches 

Exclusieve glazen inloopdouches

Glas ziet er exclusief en licht uit. Omdat het naadloos is en een groot oppervlak heeft, verstoort niets de elegante indruk en gaat de doucheopstelling naadloos over in de badkamer. Glazen douchewanden, die zonder zichtbaar beslag in de voorwand worden verankerd, zorgen voor nog meer elegantie. Hierdoor is de Geberit ONE glazen wand van uw inloopdouche bijzonder eenvoudig te reinigen.

Slipvaste doucheplaten

Doucheplaten van Geberit zijn verkrijgbaar in verschillende designs en oppervlaktestructuren, van slipvast tot fluweelzacht. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, voelen prettig aan en zijn bijzonder eenvoudig te reinigen.

Hoogwaardige en eenvoudig te reinigen douchegoten en muurafvoeren

De Geberit CleanLine douchegoten combineren een aantrekkelijk design met functionaliteit. Ze zijn in de grond verzonken en voeren het water efficiënt af. Het open afvoervlak zorgt ervoor dat afzettingen zich niet kunnen ophopen. Een verwijderbare haarvanger vergemakkelijkt de reiniging.

De Geberit muurafvoer creëert een doorlopende vloer. Interessant pluspunt: Door de afvoer in de muur te installeren, stapt u nooit meer op de afvoer.

Wat is het verschil met een barrièrevrije badkamer? 

Barrièrevrije badkamers zijn ontworpen om de toegankelijkheid en veiligheid voor mensen met beperkte mobiliteit of een beperking te vergroten. Een gelijkvloerse douche kan een element zijn van een barrièrevrije badkamer, afhankelijk van de doucheplaat. Er zijn enkele verschillen die opgemerkt moeten worden.

Hoewel een inloopdouche gelijkvloers kan zijn, zijn er ook varianten met douchebakken. Deze hebben een drempel en zijn dus niet langer barrièrevrij, maar houden wel het water op de doucheplaat. Voor een barrièrevrije douche moet de doucheplaat drempelloos en minstens 90 × 110 centimeter groot zijn. Als u uw inloopdouche bovendien barrièrevrij wilt maken, moet u er ook voor zorgen dat de hoogte van de kranen passend is: De kranen en de douchekop moeten vanuit een zittende positie bereikbaar en verstelbaar zijn. Voor oudere personen of personen met een lichamelijke beperking maken handvatten en een klapzitting of douchebank het douchen gemakkelijker.

Wilt u een nieuwe badkamer ontwerpen?

Gebruik onze gratis 3D Badkamerplanner

Nieuwsbrief Nu registreren

Blijf op de hoogte 


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Ontdek soortgelijke berichten