Planning sanitaire ruimte Uw badkamer nog beter ontwerpen met Geberit
Een goede badkamerplanning is essentieel
In een gemiddeld leven spenderen we ongeveer 850 dagen in de badkamer, wat neerkomt op meer dan 2 jaar van ons leven. We douchen ongeveer 30.000 keer en brengen meer dan 300 dagen op het toilet door. Met zulke cijfers is de badkamer duidelijk veel belangrijker dan we denken.
Om ervoor te zorgen dat een badkamer voldoet aan individuele behoeften en het een aangename plek wordt om te ontspannen, is een badkamerontwerp die aansluit bij de persoonlijke behoeften van de gebruikers cruciaal.
Dit is waar Geberit professionals ondersteunt met het ontwerpen van de perfecte badkamer in lijn met de verwachtingen van hun klanten en het tot leven brengen van hun projecten. Een succesvol project staat of valt met effectieve planning van sanitaire ruimtes in overleg met de eindklant.
Geberit Academy Begeleide planning van sanitaire voorzieningen
Wij zijn ervan overtuigd dat kennis vermenigvuldigd wordt door deze te delen. We stellen onze Know-how dan ook graag ter beschikking aan u. Een goed product verdient tenslotte een vakkundige installatie, een mening die door de overheid wordt gedeeld. Het is niet voor niets dat er normen en richtlijnen zijn waaraan we ons moeten houden. Naast het delen van kennis is ons doel om de eisen in het Bouwbesluit en de daarbij behorende normen te verduidelijken.
Optimale planning van sanitaire ruimtes Tips voor het organiseren van de badkamer
- Een doordachte badkamerplanning begint zodra u de kamer binnenkomt. Let goed op het gezichtsveld.
- De wasplaats is over het algemeen gepositioneerd in het midden van de badkamer. Het moet toegankelijk zijn en dicht bij de ingang liggen.
- Om van de andere kant voor een gevoel van privacy te zorgen, mag de wc niet onmiddellijk zichtbaar zijn vanaf de ingang. Dit badkamerelement wordt idealiter geplaatst achter een (halfhoge) voorwand of in een nis.
- Douches zijn vaak populairder bij klanten dan baden. Met dit in gedachten moet u rekening houden met meer ruimte hiervoor in de planningsfase.
- Het uitzicht vanaf het bad moet bijdragen aan een ontspannen algehele ervaring. In dit opzicht is het beter om uw klanten uitzicht op een raam te geven in plaats van een wc of radiator.
- Een wastafel bij de deur is praktisch als u snel even uw handen wilt wassen of uw haar wilt controleren.
- Een andere factor om rekening mee te houden is dat kamers met spiegels of spiegelkasten groter en opener lijken bij het binnenkomen.
Kamerindeling in de badkamer Let op bewegings- en circulatiegebieden
Het is essentieel om bepaalde minimumafstanden en afmetingen in elk goed badkamerontwerp in acht te nemen om maximaal comfort te garanderen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat badkamerelementen zoals de badkamermeubels of de wc comfortabel gebruikt kunnen worden. Naast de ruimte voor de sanitaire toestellen in een badkamer, moet er altijd rekening worden gehouden met voldoende bewegings- en circulatieruimte.
Bewegingsgebied: Voor elk badkamerelement moet een minimaal vrij vloeroppervlak worden gepland. Bewegingsgebieden mogen elkaar alleen overlappen als er geen gelijktijdig gebruik van de badkamerelementen te verwachten is. Voor de aanbevolen minimumafmetingen moeten ook de lokaal geldende normen in acht worden genomen.
Circulatiegebied: Om een onbelemmerde toegang mogelijk te maken wanneer badkamerelementen tegelijkertijd in gebruik zijn, moet er naast de bewegingsruimte een circulatieruimte worden gepland.
Digitale planningstools voor professionals
Er zijn ook veel handige planningstools beschikbaar voor sanitairtechnici, sanitairinstallateurs en architecten:
Installatiesystemen Basisprincipes voor een badkameruitvoering
Installatiesystemen zijn nu een universeel geaccepteerde standaard en vormen de basis voor het ontwerp en de uitrusting van badkamers en sanitaire ruimtes. Ze bestaan uit een framestructuur en de bijbehorende installatie-elementen, aangevuld met toevoer- en afvoerleidingen. Installatiesystemen kunnen worden onderverdeeld in drie gebieden:
1. Voorzetwandinstallatie: Dit installatiesysteem wordt voor een scheidingswand geïnstalleerd. De installatie-elementen worden in de voorwand geïntegreerd en toe- en afvoerleidingen worden gelegd. Voorwanden kunnen worden gebouwd in een massieve of lichtgewicht constructie. Qua hoogte kunnen ze halfhoog, kamerhoog of een combinatie van beide zijn. De kanalen voor leidingen over de vloer kunnen ook worden geïntegreerd als voorwand.
Geschikte systemen zijn onder andere:Geberit Duofix en Geberit GIS-
2. Installatie in de muur: Hier bevindt het installatieniveau met installatie-elementen en leidingen zich binnen de scheidingswand die de ruimte scheidt. Binnenwandinstallaties worden voornamelijk gebouwd met lichtgewicht bouwmethoden vanwege de nodige ruimte.
Geschikte installatiesystemen zijn onder andere:Geberit Duofix en Geberit GIS-
3. Vrijstaande installatiewanden: Deze worden vooral gebruikt voor de inrichting van ruime badkamers. Ze kunnen uitsluitend worden gebruikt in gipsplaatconstructies met de juiste systemen, zoals Geberit GIS-. Ze staan los in de kamer als een eiland of zijn aan één kant verbonden met een muur. Bij vrijstaande eilanden worden de aan- en afvoerleidingen door de vloer of in de vloer eronder geleid.
Wilt u meer weten?
Voor verdere vragen kan u steeds terecht bij onze adviseurs of technische dienst.