Ruimte voor emoties Interview met Carsten Wraae Jensen van BJERG Arkitektur

Op vraag van Geberit gingen internationale architecten de strijd aan en stelden hun ontwerpen voor een badkamer op 6 vierkante meter voor. Het Deense architectenbureau BJERG Arkitektur won deze internationale designwedstrijd met het project serenity. Carsten Wraae Jensen, projectleider en architect, weet wat belangrijk is in het ontwerp van badkamers van 6 m².

The danish architects from Bjerg Arkitektur are accustomed to small bathrooms (© Wilfred Gachau)

U en uw team wonnen de internationale wedstrijd van Geberit (zie kader) met uw badkamer serenity van 6 m². Wat maakt jullie badkamerontwerp zo sterk?

Ons team focuste op een gevoel van rust en sereniteit bij de persoon die deze ruimte zou gebruiken. We gebruikten hout omdat het een materiaal is dat leeft en emoties oproept. De badkamer is een van de weinige ruimten waar we de deur kunnen sluiten en helemaal alleen kunnen zijn. Hij of zij moet zich goed voelen in een ontspannen sfeer.

Hoe hebt u dat voor elkaar gekregen?

We probeerden niet te veel tegelijk te willen. We besteedden vooral aandacht aan de materialen en hun textuur, en aan een geïntegreerd ontwerp. Hiervoor gebruikten we een spiegel met ingebouwde verlichting. Ook hygiëne was belangrijk voor ons. Wij kozen voor eenvoudige, onderhoudsvriendelijk producten die er elegant uitzien door hun uniforme oppervlakken. Ons badkamerontwerp is realistisch en betaalbaar.

De opdracht was om op 6 m² een aantrekkelijk badkamerontwerp te creëren, rekening houdend met zes belangrijke eisen. Wat trok jullie aan om mee te doen?

Wij doen veel ontwerpen voor scholen, kinderdagverblijven en andere sociale voorzieningen, waar wij rekening moeten houden met veel technische eisen. Een ontwerp maken voor deze ruimte van 6m² sprak ons aan omdat het iets anders was. Velen zouden zeggen dat 6m² klein is. Maar voor ons architectenbureau in Denemarken is dat eigenlijk best veel. In Kopenhagen is bouwen duur, dus zijn we gewend aan veel kleinere grondplannen.

Wat was de grootste uitdaging en hoe hebben jullie die aangepakt?

Een ruimte creëren die zowel duurzaam als functioneel is. We wilden er geen producten instoppen die er alleen maar goed uitzien. Ze moesten ook praktisch zijn. Ons idee was een duurzame ruimte te creëren met een groot raam en uitzicht op de natuur, die uitnodigt om te dromen.

Als je door catalogi bladert of showrooms bezoekt, zie je overwegend grote badkamers. De realiteit is vaak anders: veel mensen hebben weinig ruimte in de badkamer. Wat zijn uw tips om kleine ruimten functioneel en interessant te maken?

Wanneer je de ruimte binnenkomt, mogen de spullen die je in de badkamer bewaart niet in het oog springen. Probeer een systeem te vinden om dagelijkse gebruiksspullen weg te bergen. Creëer wat ruimte voor een rustigere sfeer. Denk eraan dat je ruimte nodig hebt vóór het toilet, de douche en de wastafel. Deze vierkante meters kunnen worden gecombineerd door een slimme opstelling van producten. Zo bespaar je ruimte.

Overzicht 

Over Bjerg Arkitektur

Over Bjerg Arkitektur 

BJERG Arkitektur is een familiaal Deens architectenbureau, opgericht in 1987. Naast hun drie kantoren in Denemarken hebben zij vestigingen in Oslo, Warschau en Santiago. Verantwoord en duurzaam bouwen staan bij BJERG Arkitektur al jaren hoog in het vaandel. Sinds 2007 is BJERG Architecture intensief bezig met energierenovatie en passief- en ultralage-energiegebouwen.

Hun zeer uiteenlopende referenties situeren zich zowel in de privé- als de openbare sector. Zij zijn vooral bekend voor het ontwerpen van kinderdagverblijven, scholen en sociale woningen.

Fotogalerij 

Abonneren op de nieuwsbrief voor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.